
 
San Joaquin County 

Environmental Health Department 
1868 E Hazelton Avenue 

Stockton, California  95205 
     
  Website:  www.sjgov.org/ehd  

Phone:  (209) 468-3420 
Fax:  (209) 468-3433 

 

1 
Revised 11/07/12 

DIRECTOR 
  Donna Heran, REHS 
 
PROGRAM COORDINATORS 
  Robert McClellon, REHS 
  Jeff Carruesco, REHS, RDI 
  Kasey Foley, REHS 
  Linda Turkatte, REHS 
  Rodney Estrada, REHS 
  Adrienne Ellsaesser, REHS 
 

 

HAZARDOUS MATERIALS DISCLOSURE SURVEY 
A separate survey form is required for each business name and/or address in San Joaquin County. 

 

Business Name: ________________________________________________ Telephone:  _____________________________ 

Business Site Address: __________________________________________________________________________________ 

Mailing Address (if different from above): ____________________________________________________________________ 

Business Owner(s) Name: ________________________________________ Telephone:  _____________________________ 

Business Owner Address:  _______________________________________________________________________________ 

Nature of Business: _____________________________________________ Fire District: _____________________________ 

 

Q1. □ Yes □ No Does your business handle a hazardous material in any quantity at any one time in the 
year?  See the definition of hazardous material on page 2 of this form.   

 □ Yes □ No Does your business generate, treat, or store a hazardous waste in any quantity? (used oil, 
used antifreeze, waste solvent, etc.) 

If your answer is “No” to both questions in Q1, please print, sign, and date the bottom of this form and return to the address above. 

Q2. □ Yes  □ No Does your business handle a hazardous material, or a mixture containing a hazardous 
material, in a quantity equal to or greater than 55 gallons, 500 pounds, or 200 cubic feet at 
any one time in the year? 

 If “Yes”, how long have you handled these materials at your business?  _______________ 

 If “Yes”, check any of the following conditions that apply to your business: 

 □ A. The hazardous materials handled by this business are contained solely in a consumer 
product packaged for direct distribution to and use by the general public. 

 □ B. This business operates a farm for purposes of cultivating the soil, raising or harvesting an 
agricultural or horticultural commodity. 

Q3. □ Yes □ No Does your business handle an Acutely Hazardous Material?  See definition on page 2. 

Q4. □ Yes □ No Is your business within 1,000 feet of the outer boundary of a school? (Grades K-12) 

 

I have read the information on this form and understand my requirements under Chapter 6.95 of the California Health and 
Safety Code (HSC).  I understand that if I own a facility or property that is used by tenants, it is my responsibility to notify the 
tenants of the requirements which must be met prior to issuance of a Certificate of Occupancy or beginning of operations.  I 
declare under the penalty of perjury that the information provided on this disclosure survey is true and accurate to the best of 
my knowledge. 

 

Owner or Authorized Agent: 

 

Print Name: ________________________________________________Date:  _____________________________________ 

 

Signature: _________________________________________________Title:  ______________________________________ 
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San Joaquin County Environmental Health Department 
HAZARDOUS MATERIALS PROGRAM 

 
This survey form is intended to identify businesses which need to comply with the hazardous materials emergency planning 
and reporting requirements of the California Health and Safety Code (HSC) Chapter 6.95.  This Chapter requires businesses 
which handle hazardous materials to prepare emergency plans for their employees to use in an emergency.  Businesses must 
submit a copy of this plan, along with an annual inventory of their hazardous materials, to public safety agencies for use in 
protecting emergency responders and the general public.  In San Joaquin County, the Environmental Health Department 
(EHD) has been authorized to administer this program as the Certified Unified Program Agency or CUPA.  Should you have 
any questions about the CUPA program or this form, please contact EHD at (209) 468-3420. 
 
Please consider the following guidelines when completing the questions on page 1: 
 
Question 1: 
 
The (HSC) section 25501(p) defines a “Hazardous Material” as any material that, because of its quantity, concentration, or 
physical or chemical characteristics, poses a significant present or potential hazard to human health and safety or to the 
environment if released into the workplace or the environment.  “Hazardous Materials” include but are not limited to, 
hazardous substances, hazardous waste, and any material that a handler or the administering agency has a reasonable basis 
for believing that it would be injurious to the health and safety of persons or harmful to the environment if released into the 
workplace or the environment.  This includes, but is not limited to, fuels, petroleum products, paints, propane, oxygen, 
ammonia, chlorine, pesticides, fertilizers, and used oil.  If a business generates any amount of hazardous waste they must 
enroll in the EHD Hazardous Waste Generator Program.  Answer “Yes” if you use a material that meets the definition above in 
any quantity at least once in the year.  If you are unsure, contact the EHD at (209) 468-3420 for assistance.  If you answer 
“No” and at a later date your business, or a tenant on your property, begins handling hazardous materials, you must inform the 
EHD within 30 days. 
 
Question 2: 
 
If you answer “Yes”, you must meet the requirements of HSC Chapter 6.95.  The EHD will be contacting you to provide 
assistance.  These requirements must be met prior to issuance of a certificate of occupancy.  If you answer “No”, our office 
may conduct an inspection after you begin operations to verify your exemption. 
 
The HSC establishes some modified requirements or program exemptions for certain uses of hazardous materials.  If you 
answered “Yes” to questions 1 and 2, a determination must be made if your business meets one of the exemptions listed.  
Check the appropriate boxes on page 1.  The EHD will contact you to make a final determination if your business meets the 
exemptions. 
 

A. Retail Exemption – Products packaged for direct distribution to the general public are exempt from the program.  
This exemption may not apply if any of the following conditions exist:  

1. The quantity handled creates an unacceptable public hazard 
2. The material is being used directly by the business as part of its operation in addition to being sold to     

the general public  
3. The general public doesn’t have ready access to the product as stored by the business (e.g. in a 

warehouse). 
 

B. Modified Farm Exemption – Farms, as stated in Question 2B on page 1, must meet modified program 
requirements.  The definition of a farm in the law doesn’t include businesses providing commercial pest control 
services, fertilizer application services, product processing services, or packing shed services for farmers.  
Farms qualifying for the exemption are still required to submit an annual chemical inventory and fee to the San 
Joaquin County Office of the Agricultural Commissioner (OAC) along with other requirements.  Please contact 
the OAC for further information at (209) 953-6000.  Businesses operating a commercial business in addition to a 
farm as defined must comply with the requirements of the Hazardous Materials Program for those materials 
associated with the commercial business. 

 
Question 3: 
 
The Federal and State governments have defined approximately 366 chemicals as an “Acutely Hazardous Material” (AHM).  
The most common AHM used in the county include: Chlorine, Ammonia, Sulfuric Acid, Methyl Bromide, Acrolein, Sulfur 
Dioxide, Formaldehyde, Nitric Acid, Vinyl Acetate Monomer, Hydrogen Peroxide, and many types of Pesticides.   
 
Answer “Yes” if you use any of these specific chemicals in any quantity at any one time of the year.  Contact the EHD if you’re 
unsure for assistance. 
 
Question 4: 
Answer “Yes” if the boundary of your property or facility is or will be within 1,000 feet of the boundary of a school. (Grades K – 12) 

 


